Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ζητάμε ποδήλατα Δημόσιας Χρήσης-για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

ΔΗΛΩΣΗ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, 21/9/09
Έχουν περάσει μερικά χρόνια από τις πρώτες συζητήσεις ομάδων πολιτών με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τις οποίες διεκδικούσαμε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Στόχος της διεκδίκησης ήταν η διάδοση του ποδηλάτου, όχι μόνο ως μέσου ψυχαγωγίας και άθλησης, αλλά κυρίως ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης έναντι του ρυπογόνου αυτοκινήτου.
Σήμερα βλέπουμε με ικανοποίηση να έχουν ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή των ποδηλατοδρόμων σε μέρος του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάτι που αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το κύριο ζητούμενο είναι η προώθηση των ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, όπως γίνεται σε τόσες πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και όχι μόνο, είτε δωρεάν είτε με συμβολικό τίμημα. Βεβαίως κάτι τέτοιο προϋποθέτει ορθό και ασφαλή σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων, καθώς και άλλα έργα υποδομής (διάθεση και συντήρηση κοινόχρηστων ποδηλάτων, επιλογή και κατασκευή χώρων στάθμευσης σε σημεία που συνδέονται με χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ή με σταθμούς μετεπιβίβασης λεωφορείων κλπ κλπ).
Ως συμβολική κίνηση προτείνεται λοιπόν, αντί των δεκάδων ποδηλάτων που κάθε χρόνο καθιερωμένα μοιράζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Ημέρα αυτή, να ξεκινήσει να τα διαθέτει στο εξής για δημόσια χρήση, υιοθετώντας ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό δεκάδων πόλεων του εξωτερικού, σε όφελος του αστικού περιβάλλοντος, της υγείας, και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: