Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Δασικές πυρκαγιές: Βασικά και βασανιστικά ερωτήματα μετά τη «σειρήνα λήξης»...

Μετά από μια συνέντευξη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, στο Athens International Radio, 104,4 FM, κατέγραψα σε ένα άρθρο την άποψη μου για μερικά βασανιστικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση μετά και από αυτές τις πυρκαγιές. Το άρθρο αναρτήθηκε στο blog ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ και μια περίληψη των βασικών σημείων στο VETO 300.

Η περίληψη...
http://veto300.blogspot.com/2009/08/blog-post_8935.html

Ο συναγερμός έληξε για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα του απολογισμού. Και επιτέλους, έναν απολογισμό θέλουμε όλοι να τον δούμε. Και θέλουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα! Ερωτήματα για την ύπαρξη σχεδίων αντιμετώπισης περιστατικών αυτής της έκτασης, την αναθεώρηση, τη δοκιμή, τη βελτίωση και την επικαιροποίησή τους. Για την αρτιότητα εξοπλισμού και προσωπικού. Για τον συντονισμό όλων των αρχών που εμπλέκονται, την πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας, τη συμμετοχή, εκπαίδευση και ενημέρωση εθελοντών και περιοίκων. Και, βέβαια, ερωτήματα για την πρόληψη... Γιατί ακόμα και από το αρτιότερο σχέδιο καταστολής, καλύτερη είναι η πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών ως προς τη χρήση και την εκμετάλλευση των δασών, την απομάκρυνση της εύφλεκτης δασικής ύλης, την επίβλεψη. Δεν θέλουμε μόνο να...καταφέρνουμε να σβήνουμε πυρκαγιές, θέλουμε πρωτίστως να τις αποτρέπουμε!...Ερωτήματα, τέλος, για την εξάλειψη του κινήτρου της οικοπεδοποίησης! Οι νόμοι να είναι νόμοι! Που να τηρούνται και να εφαρμόζονται με ακρίβεια και συνέπεια, τιμωρώντας τον εμπρηστή παραδειγματικά, αλλά και κάθε αυθαιρεσία. Που να διασφαλίζουν ότι το Δάσος παραμένει Δάσος και τα καμένα ξαναγίνονται Δάση! Ότι δε φυτρώνουν σπίτια και αναψυκτήρια εκεί που πριν ήταν δάσος. Κι είναι εύκολο πια, ακόμα και γι αυτή τη χώρα, να ολοκληρώσει επιτέλους Κτηματολόγιο, Δασικούς χάρτες, συστήματα επίβλεψης και παρακολούθησης. Στην εποχή των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, ακόμα και των δωρεάν χαρτών του Google, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τέτοιες στοιχειώδεις ελλείψεις.....»


Και όλο το άρθρο....
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/08/blog-post_988.html

Μετά τις φλόγες, τα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και δάσους. «Η σειρήνα λήξης του συναγερμού» σήμανε, λέμε οι άνθρωποι της βιομηχανίας και όσοι έχουμε εμπλακεί σε Σχέδια Αντιμετώπισης Κρίσεων. Μόνο που με τη ‘’σειρήνα λήξης’’ του περιστατικού ξεκινάει πάντα και αμέσως ο απολογισμός. Και επιτέλους, αυτόν τον απολογισμό μαζί με τα μέτρα και τις διορθωτικές κινήσεις, θέλουμε όλοι να τον δούμε. Γιατί εδώ, δε μιλάμε για ένα απλό συμβάν, αλλά για ολέθριες πυρκαγιές που καταστρέφουν φυσικό πλούτο, περιουσίες, ζωές και που υπονομεύουν το μέλλον μας!

Και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε βασικά ερωτήματα είναι πολλές!
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την Αντιμετώπιση...
Ερωτήματα όπως το αν έχουν καταστρωθεί Σχέδια Αντιμετώπισης περιστατικών αυτής της έκτασης... Αν τα Σχέδια είναι κατάλληλα επικαιροποιημένα, ο εξοπλισμός κατάλληλος και συντηρημένος, το προσωπικό διαθέσιμο και εκπαιδευμένο, ο συντονισμός όλων των Αρχών που εμπλέκονται αποτελεσματικός. Αν πραγματοποιούνται Ασκήσεις Ετοιμότητας για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των Σχεδίων αλλά και για να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των εθελοντών και των περιοίκων....
Κάθε Σχέδιο Αντιμετώπισης για να θεωρείται αξιόπιστο πρέπει να δοκιμάζεται, να αξιολογείται και να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και σε αυτό να συνυπολογίζεται και η εμπειρία από τα πραγματικά περιστατικά, πολυτιμότερη από κάθε τι άλλο. Υπάρχουν χώρες της ΕΕ όπου οι ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας είναι στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι μαθαίνουν έτσι να .........
αναγνωρίζουν τα περιστατικά, τη διαβάθμιση και την κρισιμότητά τους, εκπαιδεύονται να ενεργούν κατάλληλα και με ασφάλεια.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέδειξαν ακόμα μια φορά ότι απέχουμε πολύ από όλα αυτά!

Δεύτερον σε ό,τι αφορά την Πρόληψη...
Ακόμα κι αν βελτιώσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα καταστολής, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην Πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επιτελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως προς τη χρήση και την εκμετάλλευση των δασών, την απομάκρυνση της εύφλεκτης δασικής ύλης, την αποτελεσματική επίβλεψη του δάσους κλπ. Δε θέλουμε μόνο να μπορούμε να σβήνουμε πυρκαγιές, θέλουμε πρωτίστως να τις αποτρέπουμε!...

Τρίτο και σημαντικότερο, σε ό,τι αφορά την εξάλειψη του Κινήτρου....
...που δεν είναι άλλο από την οικοπεδοποίηση! Οι Νόμοι να είναι πια Νόμοι. Νόμοι που να τηρούνται και να εφαρμόζονται με ακρίβεια και συνέπεια. Που να τιμωρούν τον εμπρηστή παραδειγματικά, που να αποτρέπουν και να τιμωρούν κάθε αυθαιρεσία. Που να διασφαλίζουν ότι το Δάσος παραμένει Δάσος και τα καμένα ξαναγίνονται Δάση! Ότι δε φυτρώνουν σπίτια και αναψυκτήρια εκεί που πριν ήταν δάσος. Κι είναι εύκολο πια, ακόμα και γι αυτή τη χώρα, να ολοκληρώσει επιτέλους την ορθή καταγραφή, την οργάνωση και την παρακολούθηση των δασικών εκτάσεων, με Κτηματολόγιο, Δασικούς χάρτες, συστήματα επίβλεψης και παρακολούθησης. Στην εποχή της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών, ακόμα και των δωρεάν χαρτών του Google, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την έλλειψη στοιχείων και αρχείων, για την παράλειψη καταγραφής και παρακολούθησης, στην υπηρεσία της στοιχειώδους προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: