Συνέντευξη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής, στον Ευκλείδη Καραγιαννίδη, 11-07-09, σελ 48
«Οι γυναίκες έλαβαν το μήνυμα των καιρών για το περιβάλλον»
«Πρέπει να αναθεωρήσουμε το Μοντέλο Ανάπτυξης»
«Ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί, να κατανοήσει, να νιώσει συμμέτοχος και συνυπεύθυνος»
Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να οδηγήσουν προς τα μπρος και να κινητοποιήσουν. Να εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους και να τα αναδείξουν σε ανταγωνιστικά, επισημαίνει η κ.Λιάνα Γούτα, στέλεχος των ΕΛΠΕ, τ.σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» η κλ.Γούτα σημειώνει ότι διαφαίνεται πως οι γυναίκες έλαβαν το μήνυμα των καιρών, που θέλει το περιβάλλον να αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας. Μένει να αναλυθεί ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και οι τοπικοί άρχοντες να αντιληφθούν τις απειλές και τις προκλήσεις της εποχής, ώστε να συντονίσουν το βήμα τους με τους πρωτοπόρους και να μετατρέψουν την απειλή σε ευκαιρία.
Ποιές είναι τα νέα δεδομένα στα οποία, όπως λέτε, πρέπει να προσαρμοστούν κοινωνία, πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση;
Μόλις τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι η απειλή των κλιματικών αλλαγών συνδέεται με το είδος της ενέργειας στο οποίο βασίζουμε όλο τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αφού πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας ευθύνονται για τις εκπομπές CO2. Άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε το μοντέλο Ανάπτυξης του σύγχρονου κόσμου, βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις και διατηρώντας το επίπεδο της ευζωίας. Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα που αναζητά λύση με παγκόσμια συμφωνία. Και αναδεικνύεται σε εξόχως πολιτικό ζήτημα, σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ευθύνη και ρόλο έχουν όλοι, κοινωνία, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση.
Ποιο είναι το νέο ζητούμενο, με βάση τα προβλήματα και τις διαπιστώσεις που αναφέρατε;
Πρέπει να αναστρέψουμε άμεσα την περιβαλλοντική απειλή εξασφαλίζοντας παράλληλα άφθονη, φθηνή, καθαρή ενέργεια. Τα σημαντικότερα όπλα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και οι Ανανεώσιμες Πηγές, που είναι ανεξάντλητες, ‘εγχώριες’ και αποκεντρωμένες. Οι επιστήμονες προβλέπουν μια Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, με αλλαγές όλης της καθημερινότητάς μας, στα αυτοκίνητα, τις μεταφορές, στην ηλεκτροπαραγωγή, στα δίκτυα διανομής. Στο μέλλον δε θα εξαρτιόμαστε από μεγάλες εταιρίες και έθνη που ελέγχουν την ενέργεια, γιατί θα μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια από τον πλούτο μας που λέγεται ήλιος, άνεμος, γεωθερμία...
Ωστόσο, σε αυτό το μείζον ζήτημα που απαιτεί παγκόσμιες συμφωνίες τί ρόλο μπορούν να παίξουν οι τοπικές κοινωνίες; Έχοντας θητεύσει στα θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τί παραδείγματα θα μπορούσατε να μας αναφέρετε;
Μολονότι η ΕΕ πρωτοπορεί θέτοντας φιλόδοξους στόχους για 20% εξοικονόμηση ή 20% Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές ως το 2020, κάποιοι πηγαίνουν ακόμα παραπέρα.
Χώρες, όπως η Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, στοχεύουν να απεξαρτηθούν πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα σε λίγα χρόνια.
Ευρωπαϊκές Περιφέρειες έχουν πιάσει τους στόχους της ΕΕ 15 χρόνια νωρίτερα και προχωράνε παραπέρα.
Πόλεις τολμούν φιλόδοξα ακόμα και αντιδημοφιλή μέτρα, που κερδίζουν την υποστήριξη της πολιτών αργότερα, χάρη στα εντυπωσιακά οφέλη. Παράδειγμα η Στοκχόλμη, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2009.
350 ευρωπαίοι δήμαρχοι δεσμεύονται για 20% μείωση CO2 στις πόλεις τους ως το 2020, ενώ το Lidkφping των 25000 κατοίκων στη Σουηδία στοχεύει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα σε δύο χρόνια. Αλλά και δήμαρχοι πόλεων όπως Λονδίνο και Νέα Υόρκη, τολμούν να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά διόδια πόλεων, υβριδικά ταξί, ανεμογεννήτριες μέσα στις πόλεις....
Κι όλα αυτά, γιατί οι τοπικοί άρχοντες, έχουν αντιληφθεί ότι, όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και υγείας, αλλά γίνονται ανταγωνιστικοί, δημιουργώντας βιώσιμη ανάπτυξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
«Να αντιληφθούμε την εποχή που έρχεται»
Και στην Ελλάδα? Τί νομίζετε ότι μπορεί και πρέπει να γίνει;
Καταρχάς να αφήσουμε την εσωστρέφειά μας και να αντιληφθούμε την εποχή που έρχεται.
Οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να οδηγήσουν προς τα μπρος και να κινητοποιήσουν.... Να εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους και να τα αναδείξουν σε ανταγωνιστικά. Χρειάζεται Όραμα, Στρατηγική και Σχέδιο. Χρειάζεται εμπλοκή και κινητοποίηση της κοινωνίας, συναίνεση και δέσμευση των πολιτών. Ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί, να κατανοήσει, να νιώσει «Συμμέτοχος» και συνυπεύθυνος... Να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες. Να αντιληφθεί τα κίνητρα, τα οφέλη, τις νέες τάσεις. Να συντονιστεί με το Μέλλον. Να κάνουμε επιτέλους όλοι μαζί -πολιτεία και κοινωνία- τις επιλογές μας, απαντώντας σε διλήμματα όπως «λιγνιτικά φουγάρα ή ανεμογεννήτριες»?
Στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων που διανύουμε ο ρόλος και η ευθύνη των Τοπικών Αρχόντων, αλλά και όλων των Πολιτικών, γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Το μοντέλο της χειραψίας και των εορτασμών δεν αρκεί πια. Οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν μεταξύ των άλλων και γνώση. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι ίδιοι να ενημερώσουν τους πολίτες, να προτείνουν, να σχεδιάσουν, να στοχοθετήσουν και να σύρουν το άρμα προς τα μπρος με φιλόδοξους στόχους και Όραμα προς όφελος όλων...
Τη δημοσίευση του κειμένου μπορείτε να τη δείτε στο
http://www.lianagouta.gr/website/pdf_articles/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82_12-7-09.pdf
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου