Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

Μόνη ελπίδα, η σωστή ‘ανάγνωση’ του χρόνου που πέρασε...

Να κλείσουμε πίσω μας την χρονιά που πέρασε και να δούμε αυτή μόλις ξεκίνησε. Οι απολογισμοί είναι πάντα χρήσιμοι αλλά για το 2008 αφήνουν πικρή γεύση. Δύσκολη χρονιά για όλους...
• Μια χρονιά οικονομικής κρίσης. Βέβαια, άλλη περιμέναμε και άλλη μας ήρθε! Ξεκινήσαμε με την κρίση από το ανεξήγητο τρελό ράλι τιμών του πετρελαίου με μαύρες προβλέψεις μέχρι και για 200 δολάρια το βαρέλι. Η κρίση αυτή αποσοβήθηκε αλλά μας προέκυψε άλλη χειρότερη! Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση από την οποία κατέρρευσαν κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί κολοσσοί και η οποία έφτασε ως απειλή έξω από την πόρτα του καθενός με απολύσεις, ανεργία, οικονομική δυσπραγία.
• Μια χρονιά εκλογικού πυρετού και σόου παγκόσμιου ενδιαφέροντος! Οι αμερικάνικες εκλογές συνεπήραν όλο τον πλανήτη. Το πόσο η αμερικανική πολιτική θα αλλάξει, μένει να αποδειχθεί, εκείνο όμως που είναι βέβαιο είναι ότι ανατράπηκαν αντιλήψεις και ταμπού, κινητοποιήθηκε κόσμος που ένιωθε στο περιθώριο, δημιουργήθηκαν ελπίδες σε όλη την υφήλιο. Ένας νέος άνθρωπος, μορφωμένος και ικανός, αλλά από χαμηλό σημείο εκκίνησης, χωρίς καμιά οικογενειακή ‘προίκα’ ούτε καν κομματική προϋπηρεσία, όχι μόνο έπεισε αλλά τελικά συνεπήρε τους συμπατριώτες του αλλά και όλη την υφήλιο.
• Στην Ελλάδα, μια χρονιά εσωστρέφειας! Την ώρα που το καράβι κλυδωνίζεται από την τρικυμία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, θεσμοί, πρόσωπα και αξίες περνούν μια κρίση που δεν φανταζόμασταν πριν από λίγο καιρό. Οσμές σκανδάλων, υποψίες και σκιές που ενέπλεξαν ανθρώπους και θεσμούς, υπεράνω υποψίας μέχρι πρότινος. Άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη και την εξουσία τους για προσωπικό όφελος, προδίδοντας την εμπιστοσύνη αυτών που τους επέλεξαν. Έκπληξη, θυμός και οργή στο κοινό αίσθημα και, για το κλείσιμο της χρονιάς, μια έκρηξη βίας και καταστροφής προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός νέου παιδιού.
Δε προλάβαμε ούτε την ελπίδα της καινούριας χρονιάς να σκεφτούμε. Ένας πόλεμος που μόλις ξέσπασε μας δείχνει πως υπάρχουν ακόμα χειρότερα δεινά που μπορεί να φέρει ο ανθρώπινος παραλογισμός.
Θέλουμε να κλείσουμε τη χρονιά κλείνοντας κι όλα αυτά πίσω μας, να πάρουμε γομολάστιχα, να κρατήσουμε μόνο τη γνώση και την εμπειρία από όσα μάθαμε και διδαχθήκαμε έτσι ώστε να ξανασχεδιάσουμε το μέλλον από την αρχή. Στην Ελλάδα το έχουμε ακόμα περισσότερο ανάγκη. Η μόνη ελπίδα είναι να «αναγνωσθούν» σωστά τα μαθήματα της χρονιάς που πέρασε έτσι ώστε οι αποφάσεις της καινούριας χρονιάς να καταδείξουν ικανότητα κι ευθύνη και να φέρουν αποτελέσματα.

Άρθρο στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", στη στήλη 'Επωνύμως, 29-1-09

Δεν υπάρχουν σχόλια: