Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Κυβερνητική θέση? «Βιογραφικό, σπουδές και εμπειρία παρακαλώ....»

Άρθρο στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 23-12-08.

Πρόκειται για μια είδηση απολύτως “made in USA”! Ή σα να λέμε, καμία σχέση με την Ελλάδα! Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που ενσαρκώνει ελπίδες όχι μόνο της χώρας του αλλά και όλης της υφηλίου, ορίζει Υπουργό έναν επιστήμονα νομπελίστα. Επιλέγει πρόσωπα με μεγάλο επιστημονικό εκτόπισμα σε θέσεις-κλειδιά προκειμένου να σηματοδοτήσει τη βαρύτητα που δίνει σε κρίσιμους τομείς όπως το περιβάλλον, και πριν αρχίσει να επενδύει τα τεράστια ποσά που ανακοίνωσε για τις πράσινες τεχνολογίες.
Στην Ελλάδα, η πρώτη ερώτηση στην ανακοίνωση ενός Υπουργού, θα ήταν ίσως σε ποια περιοχή εκλέγεται! Όχι πάντως οι γνώσεις του σε σχέση με το αντικείμενο. Αυτό δεν αποτελεί θέμα προς διερεύνηση! Τί κι αν το υπόβαθρό του δε σχετίζεται με Υγεία, Γεωργία, Παιδεία? Θα μάθει παίρνοντας το αξίωμα! Είναι φαίνεται αποδεκτό ότι όποιος μπορεί να εκλεγεί βουλευτής, μπορεί και να ασχοληθεί με τα πάντα! Ο νομπελίστας Υπουργός των ΗΠΑ, δεν εκλέγεται πουθενά. Είναι εξωκοινοβουλευτικός, όπως και άλλοι, σε υπουργεία που χρειάζονται βαθιά γνώση για αποφάσεις όχι μόνο τεχνοκρατικές αλλά και πολιτικές. Γιατί πλέον σήμερα πολιτική χωρίς γνώση δε νοείται. Ή αν θέλετε, είναι παλιομοδίτικη πολιτική, και πάντως όχι πολιτική του σύγχρονου κόσμου. Ο Ομπάμα δήλωσε κάνοντας λογοπαίγνιο «δε θέλουμε μικρή κυβέρνηση, θέλουμε “έξυπνη” κυβέρνηση».
Δυστυχώς στη χώρα μας, οι διαπιστώσεις για τα κριτήρια επιλογής προσώπων ισχύουν για όλη τη δημόσια διοίκηση. Γιατί πότε απαιτήσαμε οι άνθρωποι που υπηρετούν σε κάποια υψηλή θέση, να επιλέγονται βάσει του βιογραφικού τους σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς? Ποτέ! Κι αν κάποτε τύχει να έχουν σχετική εμπειρία και υπόβαθρο, τότε μάλλον είναι από τύχη ή η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Σκεφτείτε όμως κατ’ αντιστοιχία, αν ήσασταν ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας ή βιομηχανίας... Με ποια κριτήρια θα επιλέγατε τους επικεφαλής? Σπουδές, προϋπηρεσία, διακρίσεις, αποτελέσματα... Θα βάζατε ποτέ έναν δικηγόρο, δάσκαλο, φαρμακοποιό ή γιατρό επικεφαλής ενός διυλιστηρίου? Έναν μηχανικό επικεφαλής μιας νομικής εταιρίας? Ακόμα και ο πιο έξυπνος και ικανός γιατρός δε θα μπορέσει ποτέ να μπει στη φιλοσοφία και τα αληθινά προβλήματα μιας βιομηχανίας. Ίσως να αρχίσει να την κατανοεί, έως ότου τον προλάβει η επόμενη κυβέρνηση και τον αλλάξει. Για να μη μιλήσουμε για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καμιά επαγγελματική εμπειρία πέραν της κομματικής!.... Κι όμως επί δεκαετίες η κρατική μηχανή στελεχώνεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο σε όλα τα επίπεδα! Πώς λοιπόν να λειτουργήσει αποδοτικά και αποτελεσματικά?
Η πολιτική του σήμερα και του αύριο χρειάζεται να μπορεί να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει βαθιά και εξειδικευμένη γνώση που μάλιστα παράγεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αλλά και η γνώση χρειάζεται την πολιτική για να της ανοίξει τον δρόμο. Η μόνη λύση είναι να απαιτήσουμε στις θέσεις κλειδιά ανθρώπους ικανούς, με γνώση και εμπειρία, των οποίων η αποτελεσματικότητα να ελέγχεται κάθε μέρα. Φτάνουν τόσα χρόνια πειραματισμοί και εξόφληση κομματικών χρεών στην πλάτη μιας κρατικής μηχανής τραυματισμένης, παρωχημένης και αναποτελεσματικής. Ας απαιτήσουμε τον Σωστό άνθρωπο στη Σωστή θέση. Μπορεί να μην μας βρίσκονται πρόχειροι Νομπελίστες, αλλά καταξιωμένοι τεχνοκράτες, επιστήμονες και επαγγελματίες, μπορούν να βρεθούν! Κι από αυτούς πρέπει να είμαστε ακόμα πιο απαιτητικοί! Γιατί εδώ, παίζεται το μέλλον όλων μας! Και ήδη χάσαμε πολύτιμο χρόνο!


Για να δείτε το άρθρο δημοσιευμένο, επιλέξτε το link
http://www.lianagouta.gr/website/pdf_articles/2312081059.pdf

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο δεν τους χρησιμοποιούν τους ικανούς και τους γνώστες. Ούτε τη γνώμη τους δεν ρωτάνε. Και εθελοντικά να προσφέρεις έργο δεν το θέλουν. Δεν γίνεται τίποτα, Λιάνα το καράβι πάει μόνο του εδώ και κάτι δεκαετίες. Θοδωρής Σκουζός.

Ioannis Panagiotopoulos είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο Λιάνα. Έχω μάλιστα γράψει και στο δικό μου blog για ανάλογη θεματική. Τί να πρωτοθυμηθεί κανένας απο την Ελληνική πολιτική ιστορία και την επιλογή υπουργών: Τσοβόλας υπουργός οικονομικών ας πούμε... Πρέπει επιτέλους να μας κυβερνήσουν οι τεχνοκράτες και μόνο αυτοί, χωρίς μάλιστα να έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Οι πετυχημένοι τεχνοκράτες, που να είναι και "χορτασμένοι" οικονομικά και να μη χρειάζεται να "εξυπηρετήσουν" κανέναν...
http://panagiotio.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ...
Χριστόφορος

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Λιάνα
Κάποιος πρέπει να τα πει όπως πρέπει.

Λιάνα είπε...

Σχόλια για το άρθρο στο wall του facebook (πριν από την ενεργοποίηση του blog..!)

Αξιοσύνη και Ηθική, έννοιες τις οποίες τις αγνοούμε τα τελευταία χρόνια (ή μήπως δεκαετίες?), εσκεμένως ή μη. Στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο, χρέος όλων μας είναι να αναδεικνύουμε τους άξιους και ικανούς και να επιβραβεύουμε το ήθος των ανθρώπων. Ο καθένας από την πλευρά του, μπορεί να το κάνει αυτό στην όποια "μικροκλίμακά" του. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να λειτουργεί με βάση το κοινό καλό και όχι μονάχα το ατομικό του συμφέρον. Οι ευημερούσες κοινωνίες λειτουργούν γιατί ο καθένας ενδιαφέρεται πρωτίστως για το κοινό συμφέρον. Η άκρατη ιδιοτέλεια και απληστεία δημιουργεί συνθήκες ζούγκλας.
Ας αναρωτηθούμε όλοι μας τι κοινωνία είναι αυτή που θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.
Θ.Λ.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους νέους, μορφωμένους, αυτοδημιούργητους χωρίς κομματικές περγαμηνές να επισημαίνουν και να επιβάλλουν τα αυτονόητα.Διαφορετικά γινόμαστε λεία των ακραίων "γηρασμένων" και "αμόρφωτων" που μόνο κομματικές περγαμηνές έχουν να επιδείξουν.
Κ.Π.

Kiomos Theologe k Kosta...ayta panta leme,kai sto telos emis tous epilegoume ksana k pali ksana..! Eos pote.?? Den thelei o kosmos na di,oti yparxoun kai kathares fones..!
Κ.Ε.