Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Ευρωεκλογές-Δικαίωμα Συμμετοχής : Πάλι θα το σπαταλήσουμε?

Η άποψή μου για τη συζήτηση και την ουσία των Ευρωεκλογών, μέσα από ένα άρθρο μου στον Αγγελιοφόρο, στις 13-4-09.


Η συζήτηση για τις Ευρωεκλογές ξεκίνησε, μαζί και η αντιπαράθεση των κομμάτων. Ωστόσο μοιάζει με μια συζήτηση η οποία χάνει το στόχο της. Οι περισσότεροι τις βλέπουν αποκλειστικά ως ευκαιρία για πολιτικά μηνύματα εσωτερικής κατανάλωσης και η αντιπολίτευση με ευκολία τις ανάγει σε ‘Δημοψήφισμα’. Όμως, πόσο αποπροσανατολιστική και πόσο κοντόφθαλμη είναι μια τέτοια στάση και άποψη?
Μιλάμε για τις εκλογές στις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε 22 όλους κι όλους Έλληνες, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας για τα επόμενα 5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 22 άνθρωποι που θα κληθούν να νομοθετήσουν, να εισηγηθούν, να ελέγξουν, να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, μερικές φορές σε σκληρά παζάρια, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα αλλά και την εικόνα της χώρας μας. Και οι οποίοι αποτελούν το «Δικαίωμα Συμμετοχής» της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σε μια μάχη που δίνεται καθημερινά, που αφορά τους πολίτες 27 χωρών σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της νομοθεσίας, της κοινοτικής χρηματοδότησης. Συχνά μάλιστα αυτή η μάχη είναι σημαντικότερη για τον Έλληνα πολίτη και από τις μάχες που δίνονται στο δικό μας, το ελληνικό κοινοβούλιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% της εθνικής μας νομοθεσίας είναι εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όταν μιλάμε λοιπόν για τις ευρωεκλογές, η μάχη των κομμάτων πρέπει να δοθεί με κριτήριο την αξία και την ικανότητα των προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες. Να δούμε με ευθύνη και σοβαρότητα το κάθε ψηφοδέλτιο και να επιλέξουμε εκείνο που θα περιλαμβάνει τους πιο κατάλληλους και πιο ικανούς να διεκδικήσουν τα καλύτερα για την Ελλάδα, μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνους τους ανθρώπους που με τη γνώση, την εμπειρία, το πάθος και τη σκληρή δουλειά τους, θα πετύχουν μια προστιθέμενη αξία στην πολιτική για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εδώ, δε θέλουμε εικόνα και star system, όπως συχνά γίνεται σε άλλες εκλογές. Θέλουμε έργο και αποτέλεσμα. Και υπάρχουν Έλληνες Ευρωβουλευτές που έχουν πετύχει σπουδαία επιτεύγματα. Επιτεύγματα για τα οποία δυστυχώς συνήθως δεν ακούμε και δε μαθαίνουμε τίποτα, καθώς δε θεωρούνται θέματα που ‘πουλάνε’, μπροστά στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα!
Γιατί όλα αυτά μοιάζουν με ψιλά γράμματα στον μικρόκοσμο των εσωτερικών μας αντιπαραθέσεων και μένουν δυστυχώς στην άκρη όταν ξεκινά η κουβέντα για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Κι ενώ πρόκειται για κάτι σπουδαίο που συμβαίνει εκτός συνόρων μας, εμείς το στριμώχνουμε, το ‘’μικραίνουμε’’ και το βάζουμε κάτω από το παραμορφωτικό πρίσμα της εσωτερικής μας επικαιρότητας. Ας μην παγιδευτούμε για ακόμα μια φορά στην εσωστρέφειά μας, που τόσο μας ταλαιπωρεί, αλλά ας ασκήσουμε το ‘Δικαίωμα Συμμετοχής’ στην Ευρώπη, με τον καλύτερο τρόπο, διαλέγοντας τους καλύτερους και τους ικανότερους.
Αφορά το μέλλον μας, την ποιότητα ζωής μας, την καθημερινότητά μας! Μας αφορά όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: